Waarom 3D-Printen?

3D-printen is een techniek waarbij een product laag voor laag opgebouwd wordt. Hierbij kunnen er verschillende printtechnieken gebruikt worden, waardoor vrijwel ieder onderdeel snel en tegen relatief lage kosten gerealiseerd kan worden. Dat is één van de grootste voordelen van 3D-printen.

De techniek maakt het mogelijk om snel prototypes of zelfs eindproducten te printen. Het laten maken van een spuitgietmatrijs is hierdoor niet altijd meer noodzakelijk, wat direct een enorme kostenbesparing oplevert.

Hieronder vind je een meer uitgebreide uitleg van de grootste voordelen van 3D-printen.

1. 3D-printen is voor iedereen

Om een 3D-print te laten maken is er niet veel meer nodig dan een digitaal 3D-ontwerp. Hierdoor is deze techniek toegankelijk voor vrijwel iedereen! Of je nu een gehele productiereeks wilt laten printen of op zoek bent naar een enkel product wat speciaal gepersonaliseerd is voor jou, het is allemaal mogelijk met de 3D Printservice van 3DWise.

2. Geen minimale bestelhoeveelheid

De productie van kleine aantallen producten onder de 2000 stuks kan een dure aangelegenheid zijn. Het maken van alleen een spuitgietmatrijs kost namelijk al snel duizenden euro’s. Door gebruik te maken van onze 3D-printers hoef je deze grote investering niet langer te doen.

Wij hanteren namelijk geen minimale bestelhoeveelheid, waardoor je ook kleine aantallen producten kunt laten printen! Het maken van prototypes, maar ook het produceren van kleine dynamische series zal dus een stuk goedkoper zijn wanneer je gebruik maakt van de innovatieve techniek van 3D-printen.

3. Ontwerp is gemakkelijk aan te passen

De techniek van 3D-printen zorgt er, in tegenstelling tot het gebruik van spuitgietmallen, voor dat er eenvoudig aanpassingen gedaan kunnen worden in je 3D-ontwerp. Je bent hierdoor veel flexibeler, doordat je nieuwe revisies van het product kosteloos kan laten meenemen bij de volgende bestelling. Bij een spuitgietmatrijs is dat niet mogelijk en zal er een geheel nieuwe matrijs ontwikkeld moeten worden.

4. Perfecte techniek voor rapid prototyping

De sector waarin 3D-printen het meest tot zijn recht komt is rapid prototyping. Door gebruik te maken van 3D-printers, kun je in een relatief korte tijd je 3D-model omzetten naar een product op ware grootte.

Voordat 3D-printers op de markt waren, was het een tijdrovende klus en vooral een erg dure aangelegenheid om producten te ontwikkelen. Na iedere revisie weer een product laten produceren of zelfs nieuwe spuitgietmatrijzen laten maken is alles behalve een efficiënte manier van ontwikkelen. Er moest veel tijd en geld gestoken worden in iedere versie van het prototype, met alleen als doel om te zien of het in werkelijkheid net zo goed werkt en past als op de tekeningen.

Met de komst van 3D-printers en CAD-programma`s kun je in theorie binnen één dag van ontwerp naar product. Door van deze service gebruik te maken heb je direct een voorsprong op je concurrentie.

5. Snelheid van het proces

De tijd die 3D-printers nodig hebben om een product te bouwen is, afhankelijk van het type product, best aanzienlijk. Het alternatief is echter het ontwikkelen, maken en testen van een spuitgietmal, wat een ontwikkeltijd van enkele weken tot soms zelfs enkele maanden heeft. Dit maakt de productontwikkeling dus een zeer tijdrovend proces.

Door samen te werken met 3DWise kun je jouw product zorgeloos binnen enkele werkdagen in huis hebben (afhankelijk van de bestelhoeveelheid), waardoor je snel een beeld hebt van het resultaat en eventueel verder kunt met de ontwikkeling van het product.